Gør et godt førstehåndsindtryk på arbejdet

Håndtryk første indtryk

Hvis du lige har landet drømmejobbet er der alt mulig grund til at sørge for, at dine nye kollegaer og din chef får et rigtigt godt første indtryk af dig, og af det du kan. Det er jo et sted, du skal opholde dig en meget stor del af din hverdag, og du skal helst komme godt ud af det med de fleste af dine kollegaer.

Du har 7 sekunder

Man siger, at det tager et fremmed menneske 7 sekunder at danne sig et indtryk af dig. 7 sekunder!! Det er ikke lang tid. Og det er basalt set også urimeligt, for det er jo netop kun baseret på et ydre indtryk og ikke på dig som person. Hvad værre er, at det kan være meget svært at ændre et andet menneskes førstehåndsindtryk, når det først er blevet plantet i bevidstheden.

Det betyder også, at du virkelig skal være ”på”, når du møder den første dag på jobbet. Husk at hilse på alle, så ingen føler sig forbigået, og så du giver indtryk af at være et åbent og glad menneske. Det er helt afgørende for din kommende relation med kollegaer, at du har ja-hatten på, spørger ind og lytter – og efter bedste evne pakker nervøsiteten væk, indtil du kommer hjem.

Og så du må hellere tage jakkesættet på med det samme, når du kun har 7 sekunder til at gøre et godt indtryk på hver eneste af dine nye kollegaer. Hellere overdresse end underdresse.

Hvad skal du have på?

Spørgsmålet er så, hvad du skal have på, når du møder den første dag på et nyt job. Du skal gøre et lille forarbejde forinden, og det er en god idé allerede ved jobsamtalen at lægge mærke til, hvad dine chefer og kollegaer har på. Typisk bliver du taget imod af en receptionist til samtalen og går igennem kontoret, før du lander i det mødelokale, hvor I skal holde jobsamtalen. På denne korte tid kan du nå at danne dig et indtryk af, hvordan medarbejderne går klædt, og hvordan stemningen er på kontoret.

Er det formelt eller afslappet? Har folk jakkesæt eller jeans på? Fornemmer du en skjult dresscode? Eller er folk vidt forskelligt klædt? Husk også at spørge ind til, om der er en dresscode på kontoret, så du er sikker på at iføre dig det helt rigtige tøj og ikke risikerer at træde ved siden af allerede på førstedagen.

Et jakkesæt på førstedagen er et godt valg, uanset om du er mand eller kvinde. Jakkesæt fås i så mange forskellige varianter, at du nemt selv kan style det op eller ned. Hvis du føler, at jakkesæt med slips er lige i overkanten, så lad slipset blive hjemme, men tag jakkesæt og skjorte på. Kvinder kan eventuelt vælge en pastelfarvet nuance, så der kommer lidt liv på outfittet.

Øvrige tips til første arbejdsdag

  • Kom til tiden
  • Hold øjenkontakt
  • Smil
  • Slap af
  • Vær åben
  • Tal og lyt
  • Vær positiv og optimistisk
  • Vær høflig
  • Vær dig selv