Indret din butik til ældre og tjen kassen

En af de ting vi danskere er rigtigt gode til er at tale om ”det grå guld”, og hvor mange penge der er for erhvervslivet at hente i den del af befolkningen. Derfor er det ganske tankevækkende at selvom vi taler rigtigt meget omkring de ældre og deres store pensionsformuer – så gør vi nærmest intet for at gøre vores detailhandelsbutikker nemt tilgængelige for dem.

Ældre butik

At være oppe i alderen er nemlig ikke kun lig med masser af fritid og store pensionsformuer – det er også lig med nedsat mobilitet, svækket hørelse og andre lignende funktionsnedsættelser der kan opstå med alderen.

Alle os der har fysiske forretninger har været under et maksimalt pres fra nethandlen gennem de sidste 15 år, og der er intet der tyder på at flytningen fra fysiske butikker mod handel på nettet har udsigt til at aftage, tværtimod. Derfor er det vigtigere end nogensinde før at vi står sammen om at skabe nogle rammer som gør det attraktivt for danskerne at besøge vores butikker i stedet for blot at sidde hjemme foran computerskærmen og handle.

Hvad skal der til for at gøre butikken ”senior-parat”?

Et af problemerne – tror jeg – er at os medlemmer af Dansk Detail faktisk ikke aner hvad der skal til for at vores butikker og fysiske rammer bliver nemt tilgængelige for ældre med f.eks. en rollator eller kørestol.

Derfor har jeg i samarbejde med LivetSomSenior lavet en kort liste med ting, som du med fordel kan overveje til netop din butik. For at læse mere om LivetSomSenior kan du besøge deres hjemmeside her. Anbefalingerne lyder som følger:

  1. Trapper er pensionisters værste fjende. Det gælder nærmest uanset om de går op eller ned, og om der er få eller mange trin. Jeg har gennem min tid som indretningskonsulent for både private og virksomheder set mange være af den opfattelse, at hvis bare der var et gelænder, så var det rigeligt. Det er ikke tilfældet.

 

Mange seniorer går enten med rollator eller sidder i kørestol. Derfor er det afhængige af at kunne komme ind i butikkerne uden at skulle forcere trapper. Hvis ikke der er en elevator vil en kørestolsrampe ofte være et rigtigt godt alternativ. Der findes efterhånden mange forskellige kørestolsramper, og udvalget af såkaldte ”mobile ramper” er også stort. En mobil rampe har den fordel at den ofte er sammenklappelig. Derfor kan du altså have den stående ude i baglokalet, og så blot finde den frem når en person med rollator eller kørestol ønsker at komme ind i butikken.

 

  1. I forlængelse af ældres udfordringer med trapper kan vi samtidigt runde udfordringerne og løsningerne ved dørtrin. Det er nemlig præcist den samme problemstilling – de er næsten umulige at komme henover med en rollator eller kørestol. Selv personer der blot går med stok kan have svært ved at passere dørtrin.

 

Det er ret forskelligt hvilken højde forskellige dørtrin har – det varierer ofte fra 10 mm. op til 50 mm. Den bedste og nemmeste løsning er at købe kiler til dørtrin, også kaldet dørtrinsramper. En dørtrinsrampe sættes op på hver siden af dørtrinet, og hjælper til at udligne niveau-forskellen ved at virke som en lille ”rampe”. Det er en hurtig og økonomisk overkommelig løsning. Den har for øvrigt den side-effekt, at det bliver meget lettere at komme rundt i butikken med sækkevogne og andre små vareborde med hjul du måtte have.

 

  1. Giv plads til at dine kunder kan sidde ned og hvile! Vi kan nok alle blive enige om at det som udgangspunkt er godt hvis dine kunder tilbringer længere tid i din forretning, fordi de så kan nå at se en større del af dit sortiment, og du har længere tid til at få solgt dem noget. Har man passeret de 65-70 år kan man dog ikke holde til at stå oppe hele dagen – så få nu sat nogle stole op, så dine kunder kan sidde ned noget af tiden de er i butikken.

 

  1. Den sidste anbefaling drejer sig om eventuelle døre og dørkarme i butikken. Sørg såvidt muligt for at ingen døre er under 65 cm i bredden. Det kan selvfølgeligt være en større omgang at skulle begynde at gøre døre bredere i eksisterende lokaler, men ikke desto mindre hjælper det igen til at gøre din butik nemmere at komme rundt i for de ældre.

 

Vores råd kan også bruges i private boliger

De ovenstående anbefalinger er kun et udpluk af de mange muligheder der findes, når man skal optimere et sted til at ældre nemt kan færdes der. Der findes et hav af andre muligheder, og der findes også en lang række lignende vejledninger på nettet.

Fælles for dem alle er faktisk, at selvom de primært er skrevet til selvstændige med deres egne butikker, så kan de i lige så høj grad bruges som rettesnor hvis du står overfor at skulle indrette et hjem til ældre. Det gælder uanset om du er tømrer der arbejder på en istandsættelse, eller om du i stedet er pårørende der ønsker at gøre dine forældres hjem lidt mere ”senior-venligt”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*