Sådan bliver du mere produktiv som iværksætter

Iværksætteri og søvn er normalt ikke to ting, som går hånd i hånd. De fleste forbinder iværksætteri med en søvnrytme, der er yderst mangelfuld og i nogle tilfælde slet ikke eksisterende. Opstart af virksomhed, projekt eller lignende kan medføre en ekstrem arbejdsbyrde, som er svær at håndtere. Søvn er en af de faktorer, der typisk bliver nedprioriteret for at få mere tid til de mange gøremål, der er forbundet med iværksætteri.

Det kan dog være yderst problematisk, hvis ikke du får den optimale søvn samtidig med at din krop, og ikke mindst din hjerne, arbejder på højtryk, for at få alle de løse ender til det hænge rigtigt sammen.

Søvn er et basalt behov, som ikke mindst giver din krop hvile og tid til at restituere. Søvnen giver dig mentalt overskud og fysisk energi til den kommende dag, som for en iværksætter med garanti er mindst lige så krævende, som dagen før.

I denne artikel vil der blive gennemgået nogle helt basale rutiner og praktiserende teknikker, som kan være medvirkende til, at du opnår en mere effektiv nattesøvn. Dette kan klæde dig bedre på til de mange udfordringer, som du står overfor i hverdagen som iværksætter.

iværksætter

 

Ting du bør undgå inden sengetid

Nogle ting kan forringe din søvnkvalitet markant, hvis de indtages inden du gå i seng. Her er en liste over de mest basale fødevarer, som du bør undgå inden sengetid.

 • Undgå koffein. Koffein har en søvnreducerende effekt, som gør det svært for dig at finde ro. Derudover vil søvn med koffein i kroppen være kvalitetshæmmende, hvilket vil sige, at kvaliteten af din søvn vil være reduceret, hvis du har indtaget koffeinholdige fødevarer 4 til 6 timer inden sengetid.
 • Undgå for mange krydderier. Krydret mad kan forstyrre din søvn. Kroppen kommer på arbejde, hvis du spiser meget stærk mad. Stærke krydderier kan gøre det sværere for dig at falde til ro. Undgå derfor stærkt krydret mad 4 til 6 timer inden sengetid.
 • Undgå sukker. Fødevarer med højt indhold af kulhydrater vil forringe din evne til at falde til ro, og du bør derfor undgå sukkerholdigt mad 4 til 6 timer inden, du lægger dig under dynen.
 • Undgå alkohol. Ved at undgå alkohol 4 til 6 timer inden sengetid, vil du kunne optimere din søvn markant. Alkohol kan virke træthedsfremmende, hvilket det også gør, men selve kvaliteten af din søvn bliver forringet, da kroppen arbejder på højtryk for at nedbryde alkoholen i kroppen.

Du kan læse meget mere om søvnreducerende fødevarer på Team Danmarks hjemmeside – klik her.

 

Skab en stabil søvnrytme

Det er altafgørende, at du får skabt dig en sund søvnrytme. Faste søvnerutiner danner grundlag for en sund og velfungerende hverdag med overskud til dagens gøremål.

Ved at gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag, danner du grundlag for at kroppen restituerer bedst. Dette vil give dig et større overskud, end hvis du går i seng og står op på forskellige tidspunkter hver dag.

Det er ikke nok at få de anbefalede 7 til 9 timers søvn hver nat. Det skal også foregå på de samme tidspunkter. Kroppen bliver forvirret og har svært ved at danne de nødvendige rutiner for en optimal søvn. Timerne fra 22:00 til 24:00 er særdeles vigtige for din søvnkvalitet. Derfor er det ikke det samme at sove fra klokken 24:00 og 7 til 9 timer frem, sammenlignet med at sove fra klokken 22:00 og 7 til 9 timer frem. Det mest optimale for din krop er at gå tidligt i seng og stå tidligere op – dette vil optimere din søvnkvalitet.

Hvis du har problemer med at få tiden til at slå til og danne en søvnrytme, som gør, at du føler dig udhvilet, så kan det være en god ide med en middagslur – også kaldet et ’powernap’. Denne form for middagslur må ikke vare mere end 30 minutter, da det ikke er meningen, at du skal falde i dyb søvn. Sover du mere end 30 minutter, risikerer du, at forskyde din naturlige søvnrytme og kan få sværere ved at falde i søvn om aftenen.

 

Skab et søvnstimulerende soveværelse

 • Hold udefrakommende lyde væk. Lyde og anden form for støj kan virke forstyrrende for din søvn. Du har lettere ved at vågne, og generelt forringer det din søvnkvalitet markant.
 • Mørklæg dit soveværelse. Lys har en stimulerende effekt, som gør at du har sværere ved at falde i søvn. Jo mørkere du kan gøre dit soveværelse, jo bedre bliver din søvn. Derfor skal du også slukke for elektronisk lys fra eksempelvis computeren eller din smartphone, inden du skal sove, da dette også har en opkvikkende effekt.
 • Køb en god og søvnoptimerende seng. Du skal have en seng, som er tilpasset dine personlige behov. Der er stor forskel på kvaliteten af de mange senge, som sælges på markedet. Du kan læse meget mere om, hvilke kriterier du skal være opmærksom på, når du vælger din næste seng – klik her.
 • Sænk temperaturen i soveværelset. Den optimale temperatur i soveværelser ligger mellem 16 til 18 grader. Dette har stor betydning for din søvn, da kroppen skal have de optimale forhold. Hvis kroppen skal regulere temperaturen for dig, mens du sover, så har det stor betydning for kvaliteten af din søvn.

 

Gode rutiner inden sengetid

Du kan selv gøre en indsats for at komme ned i gear og skabe de optimale rammer for en god nattesøvn. Der er forskellige rutiner, som kan virke afstressende og afslappende, hvilket kan optimere din søvnkvalitet markant.

 • Tag et varmt bad inden sengetid. Dette virker afstressende, og vil hjælpe kroppen til at slappe af.
 • Læs en bog med dæmpet lys. Hjernen kan kobles fra med rolig læsning i dæmpet lys. Det er vigtigt, at det er en bog, og ikke en e-bog på din computer eller tablet, da det elektroniske lys stimulerer kroppen til at være frisk.
 • Forbered dig til dagen efter. Ved at klargøre morgenmad, pakke tasken, eller finde dit tøj frem, kan du skabe baggrund for en stressfri nattesøvn.
 • Brug afslapningsteknikker. Du kan gøre brug af forskellige teknikker til at få kroppen til at slappe af. Meditation eller forskellige åndedrætsteknikker kan optimere din søvnkvalitet markant.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *