Møder er din største tidsrøver – undgå dem

Hvis du lever af at rådgive, hvad er så din vigtigeste ressource? Tid, ikke også? Er du solo-selvstændig så skal du altså være ekstra varsom med din tid. Den er dit eneste levebrød.

En af de steder hvor jeg kan se, jeg har spildt rigtig meget tid, er på møder. Møder som aldrig fører til noget.

Måske du kender det?

Og du vil jo gerne være serviceminded, så derfor tilbyder du, at holde møderne ude hos kunderne.

Hvis jeg skal holde møde hos en kunde, så går der 3-4 timer fra min arbejdsdag. Det er ret meget tid.

Jeg har fundet ud af, at jeg maksimalt kan holde to salgsmøder om ugen – og helst kun ét. Og med salgsmøder mener jeg også netværksmøder, kaffemøder samt møder hvor jeg skal afdække en potentiel kundes behov. Holder jeg flere, så går min virksomhed simpelthen i stå.

Hvis du lider af samme problem, så er her en række løsningsforslag til dig.

 

Tag timebetaling for dine møder

Ja – det er kontroversielle. Men hvis du er alene eller I er et lille team og du er en del af den produktion der tjener penge til virksomheden – så er hver time du holder møde tabt fortjeneste.

Så kan du altså godt tillade dig, at tage betaling for din tid. Sørg også for at du tager betaling for den tid, hvor du er på landevejen. Det er også tid, hvor du ikke kan producere eller tjene penge.

Er du der i mod ansat som sælger, er situationen selvfølgelig en helt anden.

 

Bland ikke i hvad-møder og hvordan-møder

 

Hvis ikke du vil tage betaling for alle møder, så skal du være obs på disse to møde typer.

Hvad-møder er møder som du typisk har, når du skal definere opgaver.  Hvordan-møder er møder, hvor du forklarer hvordan kunden skal gøre.

Jeg kan godt forstå at Hvad-møder kan være svære at tage betaling for. Det er måske det traditionelle salgsmøde. Hvor du fremlægger en plan over, hvad der skal laves.

Men hvordan-møder der i mod, er møder hvor du giver din viden væk. Nu er det blevet løsningsorienteret. Nu er det blevet et rådgivningsmøde – og jeg må endnu en gang understrege, at dét skal du altså tage betaling for.

Udfordringen er, når du sidder til, hvad du troede var et hvad-møde, og pludselig drejer det over og bliver et hvordan-møde. Her må du være benhård. Du kan sige:

Jeg kan mærke at tilliden er der til, at I gerne vil bruge min rådgivning. Lad os få lavet en rådgivningsaftale. Og så kan vi begynde rådgivningen om 5 minutter.

Du behøver ikke noget skriftligt. Bare forklare hvad din timebetaling er og hvordan en rammeaftale eventuelt ser ud.

 

 

Drop 1-til-1 kaffemøder

“Skal vi ikke lige tage en kop kaffe?” – det er også ofte en tidsrøver. Det skal ikke forstås som, at du aldrig må drikke kaffe med nogen mere. Men hvis ikke relationen med personen er speciel stærk, så vil jeg anbefale at droppe kaffemødet.

Så inviter i stedet flere til kaffe. Det kan sagtens være 5-10 stykker til et form for netværksmøde. Her kan du lave et fagligt oplæg, og så er mødet lige pludseligt blevet effektivt. For du har fået taletid til mange, på en gang.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *