En håndværkers vigtigste ejendele er værktøjet

Værktøj

Uanset hvilken slags håndværker man er, så er der ingenting, som man har lige så meget brug for, som sit værktøj. Uanset hvor meget viden og teori man kender, og hvor meget erfaring man har samlet gennem årene, så er det alt sammen ubrugeligt, hvis ikke man har det helt rigtige værktøj.

Der er dog selvfølgelig rigtig mange forskellige typer af håndværkere, og de har hver især brug for nogle helt specielle typer af værktøj. Der er dog nogle typer, som går igen flere steder, og det er eksempelvis vådsliberen og fræsejernet.

Vådsliberen

Vådsliberen er uden tvivl en af de bedste værktøjer, som man kan anskaffe sig, og det er ikke kun håndværkere, som kan bruge den. Det er også alt fra kokke til gør-det-selv-mænd. Er man interesseret i sådan en vådsliber, så kan man finde en masse på vaadsliber.dk.

Er man i tvivl om, hvad en vådsliber egentlig er, så er det ganske enkelt blot en maskine, som sliber både knive og andet værktøj. Her kan man selvfølgelig spørge, om ikke man bare kunne slibe sådanne ting med normale slibesten. Til det er svaret jo, det kan man sagtens, men man kommer ikke til at få et helt lige så godt resultat. Man kommer uden en vådsliber ikke til at slibe helt lige så lige, og knivene og værktøjet bliver nok heller ikke helt lige så skarpe og uskadte, som man kunne ønske sig.

Man kan så spørge om, hvordan sådan en vådsliber i det hele taget virker, og det er egentlig ganske simpelt. Maskinen har en slibesten, som drejer langsomt rundt. Her lægger man den overflade, som man ønsker at få slebet, og så gør maskinen resten. Vådsliberens helt store fordel frem for normale slibere er, at den automatisk selv gør slibestenen våd, så det ikke er noget, som man behøver at tænke over.

Fræsejernet

Et af de andre redskaber, som også kan blive brugt af både håndværkere og gør-det-selv-mænd er fræsejernet. Et fræsejern er dog, modsat vådsliberen, ikke et værktøj, som bliver brugt til at fikse andre værktøjer, men den er derimod brugbar i sig selv.

Det er især, hvis man arbejder med træ, at man kan bruge et fræsejern. Traditionelt set har man skulle have fat i en dygtig håndværker, hvis man skulle have lavet detaljer, når man arbejdede med træ. Det kunne sagtens blive ret dyrt, så med et godt fræsejern hører det heldigvis fortiden til.

For de som ikke ved, hvad et fræsejern er, så er det ganske enkelt en maskine, som borer et spor i et stykke træ. Derfor er det optimalt, hvis man har enten arbejder i detaljer, og hvis man har brug for et spor i gulvet – eksempelvis hvis man skulle lægge ledninger.

Der er normalt to forskellige typer af fræsejern – dem med og dem uden kugleleje. Kugleleje gør det meget nemmere at lave meget præcist arbejde, men det betyder desværre, at man kun kan arbejde langs træets kant.

Man kan dog også bruge et fræsejern til andet end at lave spor i træet. Eksempelvis kan man, hvis er det nødvendigt, bruge den til at fjerne gammel fuge, som er ved at falde sammen.